Doğalgazlı Cihazlarda Emniyet

Doğalgazlı Cihazlarda Emniyet

Doğalgazlı Cihazlarda Emniyet

  • 2019-08-14

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ (İGDAŞ) Teknik Şefi Nusret Alkan, "Hem emniyet hem de doğalgazın tasarruflu kullanımı için kombi, şofben ve sobanın yıllık en az bir kere yetkili servislerince,bakımlarının yaptırılması lazım"  dedi.

Alkan, doğalgazın doğru kullanıldığında en güvenli yakıt olduğunu belirterek, doğru kullanım anlamında dairelere ve ticari mahallere doğalgazın ilk verildiği andaki şartların sürdürülebilir olması gerektiğini vurguladı.
 
Gaz açıldıktan sonra kullanıcı tarafından tesisatlara İGDAŞ'ın bilgisi dışında kesinlikle müdahale edilmemesi gerektiğini ifade eden Alkan, şöyle konuştu;
 
"Cihaz yeri değişikliği, boru tesisatının güzergah değişikliği gibi değişikliklerin abonenin kendi inisiyatifiyle yapılmaması gerekir. Bunlar yapılmadığı takdirde ve gerekli yıllık periyodik bakımların da yapılması durumunda doğalgazla ilgili herhangi bir olumsuzluğun yaşanması ihtimali yok denecek kadar azdır. Yakıt cihazlarımız olan kombi, şofben ve sobanın yıllık en az bir kere yetkili servislerince bakımlarının yaptırılması lazım. Bu, hem emniyet için hem de doğalgazın tasarruflu kullanımı için son derece önemli. Yine aynı şekilde yakıt cihazlarının bağlı olduğu bacaların bakımlarının da yılda bir kez yetkili baca temizleme firmalarına temizlettirilmesi lazım. Abonelerimiz, gerek İGDAŞ'ın web sayfasından gerekse İstanbul itfaiye teşkilatının web sayfasından bu yetkili baca temizlik firmalarına rahatlıkla ulaşabilirler."
 
"Baca gazı sensörleri iptal edilmemeli" 
Alkan, güvenlik için bacalı cihazların üzerinde bulunan baca gazı sensörlerinin iptal edilmemesinin son derece önemli olduğuna dikkati çekti. Cihazlara yetkili olmayan kişiler tarafından yapılan müdahalelerde, sıklıkla baca gazı sensörlerinin iptali yönünde çözüm sunulduğunu ifade eden Alkan, bunun çok büyük tehlike yarattığına vurgu yaptı. Alkan, şöyle devam etti:
 
"Bu sensörlerin çalışır olması, bir baca gazı geri tepmesinde, baca gazının ortama dolmasını, bunun ortamda bulunan kişiler tarafından solunmasını engellemek ve yanmayı durdurmak açısından çok önemli. Bazı yetkisiz firmalar bu baca gazı sensörlerinin iptalini bir çözüm olarak aboneye sunmakta ve aboneyi riske atmaktadır. Bütün cihazlar akıllı cihaz. Eğer baca gazının bacadan atılması esnasında bir sıkıntı oluşmuşsa, bacada bir birikme olmuşsa, ters bir hava akımı ya da bir lodos varsa, baca gazı bacadan çıkamıyorsa cihaz kendini durdurur. Cihazın bu şekilde kendini durdurmasını arıza olarak nitelendirip bu arızayı giderme yolunda yetkisiz bir kişiden hizmet talep edilirse bacanın temizliği ya da oradaki bir sıkıntının çözümü yerine, o cihazı durduran ve emniyeti sağlayan baca gazı sensörünün iptali yöntemi tercih ediliyor."
 
Cihazın arızalanması ya da uyarı vermesi durumunda tüketici tarafından müdahale edilmemesi gerektiğini dile getiren Alkan, "Her alanda olduğu gibi, cihazla ilgili bu tür arıza durumlarının giderilmesinde de yetkili kişiler aranmalı. Hangi marka cihaz kullanılıyorsa bunun yetkili servisinden yardım talep edilmeli ve sorun yetkili servis maharetiyle giderilmeye çalışılmalı. Servis çağırmak için de cihazın arızalanması beklenilmemeli. Servis, senede bir kez çağrılıp, gerekli bakımlar yaptırılıp cihazın kış sezonuna sağlıklı ve güvenli bir şekilde girmesi temin edilmeli" şeklinde konuştu.
 
"Gaz kokusu hissedildiğinde elektrik düğmelerine kesinlikle dokunulmamalı" 
Alkan, İGDAŞ'ın 187 acil hattının bilgi almak, yöntem sormak için veya olası bir gaz kaçağında aranması gerektiğini söyledi. Gaz kaçağı durumlarında kişinin nasıl davranacağının büyük önem taşıdığını bildiren Alkan, şunları kaydetti:
 
"Kullanıcılar davranış şekillerini kendi adları gibi ezbere bilmeli. Kaçakların en riskli olduğu dönemler gece uykuda olunan zamanlardır. Olası bir doğalgaz kaçağında uykudan kalkıldığında ilk davranış olarak ışıklar yakılıp ortama bakılıyor. Bu son derece yanlıştır. Gaz kokusu hissedildiği an direkt gaz vanaları kapatılmalı, cam ve pencereler açılmalı ve elektrik düğmelerine kesinlikle dokunulmamalı. Çünkü bunlar açılıp kapatıldığında kıvılcım etkisi oluşturabiliyor. Kıvılcım oluşması durumunda ortamdaki doğalgazın patlamasına sebebiyet verebiliriz. Vanaları kapatıp, camları açıp doğalgaz kokusunun olmadığı farklı bir ortamdan 187 mutlaka aranmalı. 187 arandıktan sonra İGDAŞ ekipleri orada gerekli müdahaleyi yapıp olumsuz durumu bertaraf edeceklerdir."
 
Doğalgazın güvenli kullanımıyla ilgili yapılması gerekenlerin, aynı zamanda tasarruflu kullanımı da etkileyen hususlar olduğunu ifade eden Alkan, "Örneğin bacaların temizliğinin yapılması, havalandırma menfezlerinin sürekli açık olması hem güvenliği hem de verimliliği etkileyen hususlar" dedi.
 
Alkan, 1 metreküp gazın yanması için 10 metreküp havaya ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bu havanın temini havalandırma menfezleriyle dış ortamdan sağlanırsa, baca bakımı zamanında yapılırsa, baca çekişi iyi olursa, yanma tam havayla yapılırsa verimli yanma da beraberinde gelecektir. Sayacımızdan geçen doğalgazı tam yakıp ondan tam verim almamız havalandırmaya bağlıdır. Aksi durumda eğer havalandırma menfezlerini kapatırsak doğalgazı tam olarak yakamayacağımızdan bir kısım doğalgaz daha yakılmadan bacadan dış ortama atılacaktır. Bu da verimsizliği beraberinde getirecektir" açıklamalarında bulundu.
 
"Radyatörlerin önü kapatılmamalı"
 
Konfor ve sağlıklı ısınma için radyatörlerin önünün kapatılmaması gerekliliğine dikkati çeken Alkan, ortamdaki hava sirkülasyonunun sağlanması için radyatör önünde 25-30 santimetre açıklık olması gerektiğini söyledi. Alkan, şu bilgileri paylaştı:
 
"Koltuk ve kanepe gibi mobilyalarımızı eğer radyatöre birebir yaslarsak hava sirkülasyonunu engellemiş oluruz. Sağlıklı ve konforlu bir ortam sıcaklığını elde edemeyiz. Eğer binada ısı yalıtımı yoksa radyatör arkalarına mutlaka ısı yalıtım levhaları konulmalı. Bu levhalar, yapı marketlerde rahatlıkla bulunabilen, montajı çok kolay ve maliyeti çok düşük olan, ısı kaybının en fazla olduğu radyatör arkasındaki ısı kaybını engelleyen malzemelerdir.
 
Radyatörleri kapatan uzun perdeler yerine radyatör üzerinde sonlanan kısa perdeler tercih edilmeli. Kullanım sıcak suyu cihaz üzerinden ayarlanmalı. Genelde yaptığımız soğuk suyu da açarak, ılıştırarak istediğimiz sıcaklıktaki suya bu şekilde ulaşmak. Bunun yerine kombi üzerindeki ayar düğmesini kullanarak sıcak suyu istediğimiz sıcaklıkta elde edersek, soğuk suyu hiç kullanmazsak hem su tasarrufunda hem de doğalgaz tasarrufunda önemli bir adım atmış oluruz."

 


Haberimizi Paylaşın